WERKZAAMHEDEN

Thuiswerken of plaats- en tijdonafhankelijk werken

Thuiswerken of plaats- en tijdonafhankelijk werken

Thuiswerken of plaats- en tijdonafhankelijk werken

Dankzij technische ontwikkelingen kun je tegenwoordig vaak op allerlei plaatsen inloggen en je werk doen. Dit biedt veel mogelijkheden; misschien werk je liever thuis omdat je je dan beter kunt concentreren of omdat het veel reistijd scheelt. Heb je jonge kinderen, of de zorg voor anderen, dan kun je zo het werk beter combineren met deze zorg. Je kunt werken op een zwerfplek en daar netwerken met mensen buiten de organisatie. De keerzijde is dat het contact met je collega’s kan verwateren als je veel buiten de deur werkt. Voor nieuwe collega’s kan het zo lastig zijn om iedereen te leren kennen.

Je kunt in het algemeen afspraken maken met je leidinggevende over incidenteel of structureel thuis werken. De mogelijkheden hiervoor verschillen per provincie.

Voorwaarde voor verantwoord thuis of elders werken is dat je er beschikt over een goed ingerichte werkplek, waar je ongestoord kunt werken. Zeker als je structureel thuiswerkt, is dit belangrijk. Daarnaast is het van belang dat de digitale middelen op orde zijn. Denk hierbij aan een up-to-date hardware en software, een goed werkende netwerkverbinding en een IT-helpdesk voor digitale vragen. Verder moet je in staat zijn om privé van werk te scheiden, de verleiding is groot om langer door te gaan om iets af te krijgen. Wees eerlijk tegen jezelf, je leidinggevende en je collega’s.

De risico’s die samenhangen met thuiswerken of plaats- en tijdonafhankelijk werken zijn:

– RSI-klachten (ook wel genaamd: KANS) door veel beeldschermwerk en telefonie.
– Statische werkhouding door langdurig zitten.
– Klachten door te hoge werkdruk.

Overzicht risico’s