WERKZAAMHEDEN

Verkeersdeelname

Verkeersdeelname

Verkeersdeelname

Voor veel functies is deelname aan het verkeer onderdeel van het werk. Het kan eigen zijn aan het werk, zoals bij chauffeurs en kantonniers, of noodzakelijk om op de bestemming te komen, zoals voor handhavers of brugbedienaars.

Afhankelijk van de werkzaamheden bestuur je een personenauto, bestelwagen, vrachtwagen of een busje met materialen en gereedschap. Ook worden landbouwvoertuigen gebruikt, bijvoorbeeld voor het groenonderhoud. Voor het werk kan een aanhangwagen, actiekar of boottrailer nodig zijn.

Sommige provincies stellen fietsen en e-bikes ter beschikking als dienstvoertuig. Op een fiets ben je extra kwetsbaar, overweeg daarom het dragen van een helm op een e-bike.

Zodra je de weg op gaat, bestaat de kans dat je een ongeval overkomt of veroorzaakt. Het spreekt vanzelf dat je beschikt over het rijbewijs dat nodig is voor de voertuigen die je moet besturen. Daarmee beschik je voor normale omstandigheden over voldoende vaardigheden. Je houdt je aan de verkeersregels. Moet je voor bepaalde werkzaamheden tegen de verkeersregels in handelen, dan kan dat alleen als de wegbeheerder je hiervoor een ontheffing heeft verleend.

Als je ook bij slecht weer of gladheid de weg op moet, is het wenselijk dat je een training volgt in het veilig rijden onder moeilijke omstandigheden. Je weet dan hoe een voertuig zich gedraagt en hoe je jouw rijstijl hierop moet aanpassen. Dit geldt in het bijzonder als je voor de gladheidsbestrijding moet rijden met zware voertuigen onder winterse omstandigheden.

Moet je vaak lange ritten maken, of zit je langdurig op bijvoorbeeld een tractor, dan heb je te maken met een statische werkhouding. Neem dan regelmatig een pauze om wat te bewegen.

De risico’s bij verkeersdeelname zijn:

– Aanrijdgevaar
– Langdurig zitten

Overzicht risico’s