WERKZAAMHEDEN

Beeldschermwerk

Beeldschermwerk

Beeldschermwerk

Er is sprake van beeldschermwerk wanneer in totaal meer dan 2 uur tijdens de werkdag gewerkt wordt met beeldschermen. Dit betreft gebruik van computers maar ook werken met andere beeldschermen via bijvoorbeeld smartphones en tablets. De oude tekstverwerker voor secretariaten en beleidsmedewerkers is uitgegroeid tot een middel waarmee we informatie opzoeken, delen, verwerken en opslaan. Het ‘tweede scherm’ van smartphone, tablet en laptop is een dagelijks gebruiksartikel op het werk en thuis. In de buitendiensten is het beeldscherm ingeburgerd voor planning en administratie, maar ook als naslagwerk voor handleidingen en instructies. Veel meetapparatuur is nu elektronisch, waardoor je sneller en nauwkeuriger kunt werken.

In feite hebben je in alle functies te maken met beeldschermwerk, of je nu op kantoor werkt als beleidsmedewerker of op een secretariaat, of dat je als operator op afstand bruggen bedient. Bestemmingsplannen ontvang je digitaal en beoordeel je ook zo. Ontwerpen maak je digitaal met gebruik van informatie die digitaal beschikbaar is. Presentaties bereid je digitaal voor en toon je op interactieve schermen.

De manier van werken is veranderd door de automatisering. Nu je meer taken op de computer uitvoert, heb je minder variatie in activiteiten en zit je veel langer op je werkplek. Heb je bovendien te maken met hoge werkdruk, of werk dat veel aandacht vereist, dan kan dit stressverhogend werken. Je moet ook je vaardigheden bijhouden die nodig zijn om met steeds weer nieuwe versies van software om te kunnen gaan.

Door dit intensieve gebruik van beeldschermen, op werk en thuis, loop je een gezondheidsrisico. Heb je klachten, vraag dan om een werkplekonderzoek.

Wees bij beeldschermwerk bedacht op de volgende risico’s:
– RSI-klachten (ook wel genaamd: KANS) door langdurig beeldschermwerk.
– Statische werkhouding door langdurig zitten.
– Oogklachten door langdurig naar beeldscherm kijken.
– Versterken van RSI-klachten door intensief werk onder tijdsdruk.

Overzicht risico’s