RISICO

Werken in belastende houding

Werken in belastende houding

Werken in belastende houding

Beschrijving risico

Wat is het?

In een belastende houding wordt er extra veel gevergd van je spieren, gewrichten en rug. Ook wordt de doorbloeding vaak belemmerd. Op termijn kan dit leiden tot extra slijtage en andere gezondheidsklachten.

Hoe ontstaat het?

Gezondheidsproblemen door fysieke belasting worden vaak veroorzaakt door het verkeerd gebruik van de rug. Wanneer je in een voorovergebogen houding werkt, ontstaat een grote druk in de onderrug. Ook een gedraaide werkhouding kan leiden tot rugklachten. Bij knielen en hurken wordt de doorbloeding belemmerd en worden de gewrichten in voet, knieën en heupen extra belast.

Belastende houdingen zijn:

  • werken met gebogen rug;
  • werken met gedraaide rug;
  • met handen boven schouderhoogte werken;
  • ver reiken, vanaf 45 cm neemt belasting aanzienlijk toe;
  • knielen en hurken

Wanneer komt het voor?

In het veld en bij veel onderhoudswerk zijn installaties soms moeilijk bereikbaar en moet je in een slechte houding werken.

Maatregelen

De maatregelen om het risico aan te pakken moeten in een bepaalde volgorde worden genomen, waarbij allereerst naar de bron van het probleem wordt gekeken. Als daar niets aan kan worden gedaan, zijn andere maatregelen mogelijk.
Welke maatregelen genomen moeten worden om dit risico aan te pakken vind je hier.

Wettelijke basis

Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Daarnaast zijn er ook nog andere wetten die werknemers beschermen tegen eventuele negatieve aspecten op het werk.
Lees hier welke wetartikelen bij dit risico van toepassing zijn.

Leeroplossingen