RISICO

Verwonding maatregelen

Verwonding maatregelen

Maatregelen

  • Bij werkzaamheden moeten EHBO voorzieningen aanwezig zijn, zoals een verbanddoos en een handoogdouche of spoelfles.  
Icoon EHBO

Pictogram verbanddoos aanwezig 

  • Kleine verwondingen kunnen door de medewerker zelf of door aanwezige collega’s verzorgd worden. Het is dus van belang dat de medewerkers kennis hebben van eerste levensreddende handelingen (ELH).  
  • Bij een levensbedreigend letsel ( b.v. ernstig bloedverlies, brandwonden) is meer kennis nodig. Levensbedreigend letsel kan in eerste instantie worden verzorgd door medewerkers die in het bezit zijn van een EHBO diploma, dit terwijl onmiddellijk de hulpdiensten worden gewaarschuwd. 
  • Alle gevaarlijke stoffen die gebruikt worden, moeten zijn geregistreerd. De etiketten moeten zijn voorzien van waarschuwingspictogrammen en de veiligheidsinformatiebladen moeten beschikbaar zijn. Gebruik geen verpakking zonder etiket of met een verkeerd etiket. Dit voorkomt vergissingen en maakt het mogelijk om bij een ongeval de juiste informatie te geven aan hulpverleners. Voor deze situaties is er specifieke kennis van de stof of het gebruikte product vereist. Deze informatie staat vermeld in het veiligheidsinformatieblad van de stof. 

Het Oranje Kruis biedt een handige tiplijst aan wat te doen bij elk soort verwonding.